Hoe verhuur ik mijn woning in Haarlem?

Je bent de eigenaar van een woning in Haarlem. Misschien vertrek je voor een aantal maanden naar het buitenland of heb je een tweede huis gekocht en krijg je het oude maar niet verkocht. Niet alleen is dat frustrerend, maar het kost maandelijks ook erg veel geld. Daarom kan het vast wel eens in je zijn opgekomen om de woning te gaan verhuren. Echter kan je een woning niet zomaar verhuren, want hier zijn strenge regels voor. Om erachter te komen of jij je woning mag verhuren dien je bijvoorbeeld contact op te nemen met de hypotheekverstrekker en de gemeente.

Je tweede huis verhuren

Zodra je een tweede huis hebt dat leeg staat, is het zonde om hier niets mee te doen. Want je betaalt immers wel de kosten van deze woning. Daarom komt het bij veel eigenaren wel eens op om de woning dan te gaan verhuren voor een bepaalde prijs. Echter kan je niet zomaar je huis verhuren in Haarlem, er bestaan hier bepaalde regels voor waar je je als verhuurder aan moet houden. Je kan bijvoorbeeld je woning verhuren via de leegstandswet als het te koop staat, maar je het niet verkocht krijgt. Op die manier ontvang je toch tijdelijk wat voor je woning en staat het niet meer leeg.

Toestemming en vergunningen

Het verhuren van je woning doe je niet zomaar. In de meeste gevallen heb je toestemmingen en vergunningen nodig voordat je opzoek kunt naar een geschikte huurder. Je hebt voor het verhuren van een tweede woning vrijwel altijd de toestemming nodig van de hypotheekverstrekker. Daarnaast kan je je woning ook verhuren via de leegstandswet. In dat geval is de toestemming vaak sneller geregeld. In dat geval moet de woning wel zichtbaar te koop staan en het is allen mogelijk als de betreffende woning een koopwoning is.

De huurprijs afspreken

Een eerlijke huurprijs afspreken is een belangrijk onderdelen van het verhuurproces. De huurprijs wordt bepaald door een aantal factoren. Hierbij spelen onder andere de locatie en de staat van de woning een belangrijke rol. Ook de grootte van de woning en of het een tuin heeft of niet dragen voor een groot deel bij aan de huurprijs. Er is een speciaal puntensysteem ontwikkeld waarmee je de huurprijs van je woning kunt bepalen. Deze punten worden toegekend wanneer een woning aan bepaalde eisen voldoet. Heeft het een tuin of zoveel slaapkamers? Dan kan je daar punten voor krijgen en hoe meer punten, hoe hoger de huurprijs wordt.

Verhuren aan expats

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker: particulieren die hun woning verhuren aan expats. Expats zijn hoogopgeleide mensen die voor een bepaalde periode werkzaam zijn in Nederland. Deze mensen zijn vaak opzoek naar gemeubileerde woningen, omdat ze de woning niet zelf kunnen inrichten. Daarvoor zijn ze te kort in ons land. Daarnaast hebben expats een stabiel inkomen, waardoor je er vanuit kunt gaan dat je elke maand netjes de huur betaald krijgt. Hierdoor loop je minder risico met betrekking tot de maandelijkse betaling.

Meer weten? Kijk op Premiumhousing.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *